Νέες Ταυτότητες

Σήμερα συζητάμε για ένα θέμα που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες, τα νέα δελτία ταυτότητας. Και με την ευκαιρία απαντάμε και σε μερικά ερωτήματα για το περιβόητο τσιπάκι…

Όντως λοιπόν οι νέες ταυτότητες έχουν τσιπάκι, σαν αυτά που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά με την πιστωτική μας κάρτα, που φυσικά δεν επιτρέπει τον γεω-εντοπισμό των πολιτών. Ένα τσιπάκι που εκπέμπει και λαμβάνει ραδιοσυχνότητες εντός πολύ μικρής εμβέλειας και προφανώς δεν έχει ούτε κάμερες, ούτε μικρόφωνα.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ανέπαφη επικοινωνία του μέσου αποθήκευσης με τις συσκευές ανάγνωσης (readers) λέγεται RFID, δηλαδή Radio Frequency Identification με ένα πρωτόκολλο που είναι γνωστό ως NFC (επικοινωνία κοντινού πεδίου) και το διαθέτουν μεταξύ άλλων και όλα τα “έξυπνα κινητά”. Η δυνατότητα ανάγνωσης του μέσου αποθήκευσης παρέχεται μόνο όταν το δελτίο έρθει σε πολύ κοντινή απόσταση (λίγων εκατοστών) από τον αναγνώστη, όπως όταν πληρώνουμε με πιστωτικές κάρτες.

Αν θέλαμε να παρομοιάσουμε τη λειτουργία του chip, θα λέγαμε ότι μοιάζει με μία λάμπα στο κουτί της, που δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν τοποθετηθεί σε ένα φωτιστικό και δεν λάβει τροφοδοσία ρεύματος.

Και για να αισθανθούμε ακόμα ποιο οικεία, άλλο ένα chip που έχουμε όλοι μαζί μας καθημερινά, είναι η SIM κάρτα του κινητού μας, που λειτουργεί μόνο εντός μίας συσκευής που βρίσκεται σε λειτουργία και όχι όταν την έχουμε αφήσει σε ένα συρτάρι.

Το νέο Δελτίο Ταυτότητας περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία που μας ταυτοποιούν μοναδικά, τόσο εγχαραγμένα επάνω στο πλαστικό όσο και ενταμιευμένα μέσα στο chip (μεταξύ των οποίων μία ψηφιακή φωτογραφία και δύο δακτυλικά μας αποτυπώματα).

Ο ΑΜΚΑ, παρά τις περί του αντιθέτου πεποιθήσεις, δεν περιλαμβάνεται στο νέο δελτίο ταυτότητας ούτε σε εμφανές εξωτερικό σημείο, ούτε αποθηκευμένος εσωτερικά. Το νέο δελτίο ταυτότητας δεν έχει στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία, ενώ και η αναγραφή της ομάδας αίματος είναι προαιρετική, μόνο για όποιον το επιθυμεί.

Το αυτό ισχύει και για το θρήσκευμα. Το δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών αποτελεί ένα διοικητικό έγγραφο και δεν αναγράφεται καμία πληροφορία περί θρησκεύματος, κάτι που ίσχυε και στην τελευταία γενιά των μπλε ταυτοτήτων άλλωστε.

Ο λόγος που η Ελλάδα προχωρά άμεσα στην έκδοση νέων ταυτοτήτων είναι γιατί χρειάζεται να συμμορφωθεί στον ευρωπαϊκό κανονισμό, που προβλέπει για όλα τα κράτη μέλη την έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας-τα οποία το σημερινό δελτίο δεν πληροί, αλλά και λόγων των απαιτήσεων διεθνών φορέων για την ασφάλεια των πτήσεων και την ελευθερία μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταυτότητες κρατών μελών που δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη, δηλαδή μία γραμμή κώδικα πληροφοριών που βλέπουμε σήμερα και σε όλα τα ελληνικά διαβατήρια και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό δελτίου κ.α., παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπήρχε πρόβλημα στην ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων Πολιτών στην Ε.Ε. αν δεν εκσυγχρονίζονταν τα δελτία ταυτότητα.

Το σημερινό δελτίο ταυτότητας, αυτό το μπλε χαρτάκι, είναι αρκετά εύκολα παραχαράξιμο γι’ αυτό και αποτελεί από τα αγαπημένα όλων των εγκληματιών ανά τον κόσμο. Εκδίδεται με τη μορφή που γνωρίζουμε από το 1961 και μετά από 60 και πλέον χρόνια έφτασε η ώρα να συνταξιοδοτηθεί. Τώρα αλλάζει σε ένα από τα πιο σύγχρονα δελτία ταυτότητας, με εξαιρετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Η νέα ταυτότητα είναι τύπου πιστωτικής κάρτας, πλαστική, ειδικά φτιαγμένη για την Ελλάδα και η εκτύπωση γίνεται μέσω εγχάραξης laser στο εσωτερικό στρώμα του δελτίου ταυτότητας, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια πλαστογράφησης.

Η διάρκεια ισχύος των νέων δελτίων είναι τα 10 έτη (η μέγιστη δυνατή διάρκεια που επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό), για να εξασφαλίζει την αξιοπιστία τους λόγω των φυσιογνωμικών αλλαγών που επέρχονται στο πρόσωπο του κατόχου.

Μανίνα Παραρά – Αντιπρόεδρος United Telecom SA

Share this: