Απο Δευτερα…διαιτα

Και επειδή  ποτέ δεν πετυχαίνει, από την επόμενη Δευτέρα δίαιτα … και μετά την άλλη και την άλλη. Η αλήθεια όμως, είναι πως η Δευτέρα αυτή δεν καταφτάνει ποτέ (πού να «μποτιλιαρίζεται» άραγε;) ή ακόμη κι αν φτάνει, συνήθως η Τρίτη που ακολουθεί είναι επίσης δύσκολη αν όχι δυσκολότερη.


Αναρωτιέσαι γιατί….Γιατί η βία που άσκησες στο σώμα σου, και πιο πολύ στο νου σου, καθιστά κάθε προσπάθειά σου τιτάνιο αγώνα. Σε φωνάζουν τα κρουασάν και οι σοκολάτες που μέχρι εχθές σε συντρόφευαν συνεχώς. Αγωνίζεσαι να αντισταθείς σε πίτσα, πατατάκια και κάθε λογής «βρώμικο» φαγητό. Για να πάψεις να τιμωρείς τον εαυτό σου, θα σου πω πως όλες αυτές οι τροφές είναι σε υπερθετικό βαθμό εθιστικές.

Εθιστικές στο σώμα, διότι τα πρόσθετα αρτύματα (ζάχαρη, αλάτι και άλλα πολλά) δεν προστίθενται στα τυποποιημένα τρόφιμα μόνο για να συντηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά για να προκαλούν στον ουρανίσκο σου εκρήξεις γεύσης. Και αυτό σαν αποτέλεσμα έχει να ζητάς τη συγκεκριμένη τροφή ξανά και ξανά. Ο γλυκαιμικός δείκτης (το ποσοστό ζάχαρης στο αίμα σου) απλώς τρελαίνεται και το σώμα ζητάει διαρκώς φαγητό.

Εθιστικές όμως και στο νου, διότι καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις που μας παροτρύνουν να καταναλώσουμε τέτοιου είδους τρόφιμα. Η βιομηχανία τροφίμων δαπανά τεράστια ποσά (δεκάδες δισεκατομμύρια) στη διαφήμιση, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι είναι θρεπτικά και προάγουν την υγεία μας, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει καθόλου. Σκεφτείτε πόσο γυμνασμένοι και υγιείς και ευτυχισμένοι φαίνονται όλοι οι πρωταγωνιστές αυτών των διαφημίσεων. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως για να έχουν μια ικανοποιητική φυσική κατάσταση αυτά τα τρόφιμα εκλείπουν από το, καθημερινό τουλάχιστον, διαιτολόγιό τους.

Μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο που έχουν γίνει πάνω στο θέμα, αποδεικνύουν  πως ο μέσος όρος βάρους συνεχώς ανεβαίνει (σε όλες ανεξαρτήτως τις ηπείρους) και η ψυχολογία μας συνεχώς πέφτει, αφού οι προσπάθειες που γίνονται δεν φέρνουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Μόνο το 1% των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα κρατάνε τα κιλά τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Το υπόλοιπο 99% τα ξαναπαίρνει και με το παραπάνω.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε τι δεν πάει καλά; Μήπως οι ανάγκες του σώματός μας είναι διαφορετικές;  Μήπως μπορούμε να δεχτούμε κάποια βασικά αξιώματα διατροφής που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μια πιο ορθή σχέση με το φαγητό;

Ας απευθυνθώ λίγο στις γυναίκες… Το νούμερο μηδέν δεν είναι για όλες (για την ακρίβεια δεν είναι για καμία γυναίκα που είναι άνω των 14 ετών). Σκεφτείτε λοιπόν, γιατί υποβάλλονται τόσο αυστηρά πρότυπα ομορφιάς στην εποχή μας. Πολλές από εσάς, συγκρίνουν συνεχώς το σώμα τους με ό, τι βλέπουν στα περιοδικά μόδας. Σεβαστείτε τον εαυτό σας και αγαπήστε το σώμα σας και μην επιτρέπετε σε κανένα να ταυτίσει την προσωπική σας αξία με  το σχήμα και το μέγεθος του σώματος σας.

Η ένδειξη της ζυγαριάς είναι απλώς ένα νούμερο και δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση της υγείας μας. Αν μια μέρα δείξει ένα μικρότερο νούμερο, αυτό δεν εγγυάται ότι θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι, πιο επιτυχημένοι ή πιο υγιείς. Ούτε αν υποβάλουμε τον εαυτό μας σε μια εξαντλητική διατροφική  συνήθεια ότι θα εξασφαλίσουμε την πολυπόθητη, φαντασιακή, εικόνα του μοντέλου. Πολύ πιθανό είναι να του στερήσουμε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να το στρεσάρουμε σε τέτοιο βαθμό που να φρενάρει τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Ακόμη κι αν όντως χρειάζεται να χάσουμε βάρος, αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει με τον καλύτερο δυνατό και εύκολο τρόπο και σίγουρα με την αρωγή ενός ειδικού. Κάθε οργανισμός είναι ένα πολύπλοκο βιοχημικό εργοστάσιο και οι ανάγκες του διαφέρουν, οπότε καμιά μαγική διατροφή δεν ταιριάζει σε όλους. Πολύ δε περισσότερο όλες αυτές οι μαγικές συνταγές που υπόσχονται απώλεια πολλών κιλών λίπους σε μια εβδομάδα.

Υπάρχουν δεκάδες ακόμη αξιώματα διατροφής που θα μπορούσαν να αναφερθούν, αλλά πίσω από όλα υπάρχει μια και μόνη βάση. Τα κιλά είναι απλώς ένας αριθμός. Το μόνο που δείχνει είναι το διατροφικό μοντέλο που ακολουθούσατε μέχρι σήμερα. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με αυτό….απλώς αλλάξτε το. Απελευθερωθείτε από την ιδέα της δίαιτας και υιοθετείστε μια στάση αγάπης προς τον εαυτό σας . Η διαδικασία αυτή αν γίνει με επίγνωση των αναγκών του σώματος και της ψυχής σας, θα σας οδηγήσει στο σωστό μονοπάτι.

Πηγή: www.delikostas.gr της Έλλης Σαμουηλίδη