Εθελοντισμός – η ελπίδα των δυστυχισμένων

Ζούμε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον κοινωνικού κανιβαλισμού, μέσα σε πολέμους με τα όπλα και τα τανκς, μέσα σε οικονομικούς πολέμους, με το χρήμα τις τράπεζες τις αγορές με λιτότητα και δυστυχία.


Ενώ πολλές φορές είμαστε αδύναμοι και απροστάτευτοι απέναντι στη δύναμη της φύσης, μέσα σε φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, σεισμούς πλημμύρες, επιδημίες, εδώ ο εθελοντισμός πρωτοστατεί και διακρίνεται με αυτοθυσία και ανθρωπιά.

 Αυτή η εθελοντική προσφορά, γίνεται μέσα από ανθρώπινες μεμονωμένες μονάδες, οργανωμένες εθελοντικές ομάδες, οργανώσεις , και οργανισμούς ,μέσα από το συναίσθημα, το ενδιαφέρον, και την αγάπη, για τον άνθρωπο, για το περιβάλλον, για τη ίδια μας τη ζωή.

O εθελοντισμός είναι έννοια με δυναμική, είναι ανιδιοτελής προσφορά, με πολλές προεκτάσεις, ενέργειες, υπηρεσίες δράσεις και αποτελεί πλέον κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο προσαρμόζεται και ακολουθεί την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη του κράτους και αλλάζει, υπηρεσίες παροχές, περιεχόμενο, δράσεις, όψη, μεθόδους ανάλογα με τη δυναμική και την ευημερία κάθε κοινωνίας και ακολουθεί τις εξελισσόμενες κοινωνικές απαιτήσεις κάθε εποχής, κάθε χρονικής περιόδου, ανάλογα με τα κοινωνικά οικονομικά και πολιτικά δεδομένα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ διαρκώς αποδεικνύεται ότι είναι το πιο σημαντικό και βασικό συμπλήρωμα του κοινωνικού κράτους πρόνοιας και αλληλεγγύης για τους αναξιοπαθούντες πολίτες.

Ο εθελοντισμός ήταν και είναι η ελπίδα, η βοήθεια, η στοργή και το στήριγμα των δυστυχισμένων, των φτωχών, και των απόκληρων της κοινωνίας, και όλων εκείνων των θυμάτων, τα οποία δημιουργούσε και δημιουργεί και σήμερα σε περίοδο φαινομενικής ειρήνης, στη παγκόσμια κοινότητα η αντιπαλότητα μεταξύ των λαών.

Ο άνθρωπος είναι ο αιτιολογικός παράγων με τα οικονομικά συμφέροντα, τις εδαφικές διεκδικήσεις και το κάθε πολιτικό σύστημα, με τη φοβερή χωρίς τέλος οικονομική κρίση, με τους εμφυλίους πολέμους, τις πολεμικές συρράξεις, τη κοινωνική βαρβαρότητα, τη τρομοκρατία, την ανεργία και τις κοινωνικές αντιπαλότητες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης πολιτείας ώστε να οδηγούν τους πολίτες στο μαύρο σκοτάδι της απελπισίας, της πείνας ,της κατάθλιψής, της φυγής, της προσφυγιάς , και της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης, κατά την οποία ρεύματα καταδιωγμένων και απελπισμένων ανθρώπων σαν κυνηγημένα κοπάδια να περιφέρονται τις ευρωπαϊκές πεδιάδες και τα βουνά ενώ αποθηκεύονται ψυχές στα σύνορα αναζητώντας να ζήσουν σε ένα καλύτερο χώρο επιβίωσης κάτι που μεγαλουργεί στην εποχή μας, με τραγικά αποτέλεσμα να πνίγονται γυναίκες και παιδιά, χωρίς εμείς να το θέλουμε, στο αρχιπέλαγος της πατρίδας μας και μάλιστα στο βορειοανατολικό σύνορο της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο εθελοντισμός είναι μια μορφή ανθρωπισμού και πολιτικής, η οποία εκφράζει αλήθειες, αγάπη, ειλικρίνεια, θέληση, προγραμματισμό, προσφορά, και είναι μια πιο αποτελεσματική πολιτική δραστηριότητα. Είναι μια νέα μορφή πολιτικής η οποία συμπληρώνει τις τραγικές κοινωνικές αδυναμίες και τις ατέλειες του κράτους, στην πρόνοια, και τις κοινωνικές υποχρεώσεις και παροχές της πολιτείας, προς τους πολίτες. Σήμερα δυναμικά με τη βοήθεια των συμπολιτών μας όπως και κατά το παρελθόν η εθελοντική προσφορά είναι σημαντική προς στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και συμμετέχει ουσιαστικά στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Ο εθελοντισμός είναι ανθρωπιστικό κίνημα και αποτελεί το μεγάλο και αποτελεσματικό μέσο κοινωνικής αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας και προσφοράς. Ο εθελοντισμός είναι η φυσική δύναμη κάθε ανθρώπου, η ένταση της οποίας εξαρτάται από την προσωπικότητα, και τον συναισθηματικό κόσμο κάθε ατόμου. Δύσκολα μπορεί να διδαχτεί η εθελοντική προσφορά, εάν δεν υπάρχει έμφυτη ψυχική καταβολή, θέληση και αποθέματα ηθών αξίων και συναισθημάτων. Ο εθελοντισμός δεν πολιτικοποιείται, δεν εμπορευματοποιείται, ούτε πουλιέται μέσα από κάποιες οργανώσεις. Εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής ανθρώπινη προσφορά από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο είναι αγάπη και ενδιαφέρον για τον πλησίον μας είναι προσφορά ζωής όπως η εθελοντική αιμοδοσία οι δωρητές οργάνων και μυελού των οστών.

Είναι ένα εθελοντικό κίνημα μέσα από το οποίο αναδεικνύονται ενδυναμώνονται και διασώζονται οι μεγάλες πανανθρώπινες αξίες οι οποίες στην εποχή του χρήματος και της σκληρής κοινωνικής υποβάθμισης δεν απαξιώνονται γιατί είναι δυνατές, όπως είναι: οι αξίες της αγάπης, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της παγκοσμιότητας, της ισότητας, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας, της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Αυτές οι πανανθρώπινες αξίες απετέλεσαν τους πυλώνες εκείνους όπου στηρίχθηκε και στηρίζεται το Διεθνές εθελοντικό κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου το οποίο έχει πρωτεργάτη και ιδρυτή Τον Ερρίκο ΝΤΙΝΆΝ Σήμερα είναι ένα διεθνές κίνημα εις το οποίο συνυπάρχουν αρμονικά και συνεργάζονται ανεξάρτητα από φυλετικές θρησκευτικές πολιτικές πολιτισμικές διαφορές και ιδιαιτερότητες οι δυο αυτοί οργανισμοί.

Υπηρετούμε πιστά τις ευγενείς και πανανθρώπινες αρχές του Εθελοντισμού και της αφιλοκερδούς κοινωνικής προσφοράς. Δυστυχώς σήμερα σε αυτή την περίοδο εις την οποία ζούμε, ο κοινωνικός παραλογισμός, η πολιτική αστάθεια, η υποκρισία, η σκοπιμότητα, τείνουν να επισκιάσουν τον Ανθρωπισμό και μέσα από αυτό το καθεστώς της αδιαφορίας και του ωχαδερφισμού, ο εθελοντής πρωτοστατεί και προσφέρει ανεξάντλητα αποθέματα ανθρωπιάς και αγάπης.

Πιστεύω ότι οι ανθρώπινες αντιπαλότητες και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις κάπου συναντώνται γιατί όλοι μας συμφωνούμε, ότι οι ψυχικές μας δυνάμεις πρέπει να εκδηλώνονται με αποφασιστικότητα θάρρος πρωτοβουλία κοινωνικές και ηθικές αρετές . Ας αποτελέσουν το παράδειγμα για τον πολίτη οι μικρές κοινωνικές εθελοντικές ομάδες ώστε να συνειδητοποιήσουμε όλο και περισσότεροι άνθρωποι την σημασία του εθελοντισμού και να ενταχθούμε με τις οποιεσδήποτε δυνάμεις μας στο πολύμορφο εθελοντικό κίνημα Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες να υπερβούν τις φοβίες, την απομόνωση, την απάθεια, την αδιαφορία και να συμπορευτούν όλοι με το σύγχρονο Εθελοντικό κίνημα.

Πηγή: www.limnosfm100.gr του Θεόδωρου Ι. Μπαβέα