Η απλή μέθοδος των τριών ….θέσεων για τη διατροφή (Β’ Μέρος)

Πως θα σας φαινόταν να χρησιμοποιήσετε τρεις ΜΟΝΟ απλούς κανόνες και με αυτούς να αλλάξετε άρδην την διατροφική σας συμπεριφορά; Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι δεν πιστεύετε σε τόσο απλούς και εύκολους κανόνες και όμως η αλήθεια πάντα χρειάζεται λίγα και απλά λόγια.


 1ος Κανόνας

 ΦΑΤΕ ΦΑΓΗΤΟ. Πραγματικό φαγητό και όχι επεξεργασμένες τροφές.

 2ος Κανόνας

 ΟΧΙ ΠΟΛΥ. Η ποσότητα και η συχνότητα κάνουν τη διαφορά.

 3ος Κανόνας

 ΚΥΡΙΩΣ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την κατανάλωση 6 μερίδων ημερησίως.

 Είναι πρακτικώς αδύνατο να αναλύσουμε και τους τρεις αυτούς κανόνες σε ένα μόνο άρθρο οπότε στο παρόν θα μιλήσουμε για τον 1ο Κανόνα και στο επόμενο άρθρο για τους άλλους δύο.

 2ος Κανόνας

 Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου με γενικό τίτλο «Η απλή μέθοδος των τριών…..θέσεων για την διατροφή», στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τον κανόνα Νο. 2

 Ο δεύτερος λοιπόν απλός κανόνας είναι  «ΟΧΙ ΠΟΛΥ». Απλό και κατανοητό για την πλειοψηφία των ανθρώπων, ωστόσο εδώ θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί ισχύει ο κανόνας αυτός. Το στομάχι μας, παρότι είναι ένας μυς που «ξεχυλώνει», μπορεί να χωρέσει μια συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού και να το επεξεργαστεί σωστά, ώστε να αφομοιώσει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την θρέψη των κυττάρων μας και να αποβάλλει ό,τι δεν χρειάζεται. Όταν το παραφορτώσουμε, δαπανά τεράστια ποσά ενέργειας για να επιτελέσει τη λειτουργία αυτή και μάλιστα αυτό γίνεται σε βάρος όλων των υπολοίπων οργάνων, μετά από σήμα που δίνει ο εγκέφαλος σε ολόκληρο το σώμα. Ουσιαστικά το σώμα μπαίνει σε κατάσταση «ρελαντί» για να ανταπεξέλθει στη μεγάλη ποσότητα φαγητού που του «χάρισες» . Γι’ αυτό μετά από λουκούλλεια γεύματα νιώθουμε υπνηλία. Όταν φτάσουμε δε να νιώσουμε πόνο, αυτός οφείλεται στην πίεση των υπόλοιπων οργάνων από το στομάχι που καταλαμβάνει χώρο εις βάρος τους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η πέψη να μην γίνει σωστά και έτσι, ποσότητες θρεπτικών συστατικών καταλήγουν να αποβάλλονται από τον οργανισμό μας, χωρίς στην ουσία να μας αποδώσουν το μέγιστο όφελος.

 Η μάχη του σώματός μας με το φαγητό διαρκεί περίπου δυο ώρες (αναλόγως την ποσότητα του καταναλωθέντος φαγητού). Την ώρα που απολαμβάνει ο ουρανίσκος μας το φαγητό, η απόλαυση φτάνει μέχρι τον εγκέφαλό μας ο οποίος ζητά κι άλλο, αφού καθώς μασάμε τα ένζυμα του σάλιου διασπούν τα σάκχαρα και το άμυλο της τροφής. Αμέσως μετά, ξεκινάει η δουλειά του στομάχου που πρέπει να διαλύσει την τροφή και να στείλει τα θρεπτικά συστατικά (όπως λίπος και πρωτεΐνη) στο κυκλοφορικό σύστημα. Η διαδικασία συνεχίζεται στο λεπτό έντερο κι εκεί είναι που φτάνει στον εγκέφαλο το πρώτο σήμα «ΣΤΑΜΑΤΑ! Είμαι ικανοποιημένο με αυτό που μου έχεις δώσει».

 Αυτό θα γίνει δεκαπέντε λεπτά μετά την πρώτη μπουκιά φαγητού, οπότε μια καλή οδηγία για αυτούς που θέλουν να ελαττώσουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν, είναι να μασάνε πολύ καλά την τροφή τους. Αφενός το γεύονται, και άρα το απολαμβάνουν περισσότερο, αφετέρου βοηθούν αισθητά και συνειδητά στην πέψη του φαγητού. Δίνουν δε τον απαιτούμενο χρόνο στο έντερο να στείλει το μήνυμα κορεσμού στον εγκέφαλο. Η πρόκληση όμως είναι να ακούσουμε το σήμα αυτό, και όχι το σήμα που εκπέμπει το μάτι μας που –ομολογουμένως- χορταίνει δυσκολότερα. Η διαδικασία της μάσησης (αν και δεν γίνεται συχνά λόγος για αυτήν) είναι μια σημαντική επιλογή που κάνουμε καθημερινά. Συχνά παρασυρόμαστε από τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής μας και ακολουθούμε αυτό το μοντέλο και στο φαγητό, κάτι που είναι εμφανέστατα επιβλαβές. Το ίδιο σημαντικό λάθος είναι να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή παίζοντας με το κινητό μας τηλέφωνο. Απορροφημένοι καθώς είμαστε, αδυνατούμε να συλλάβουμε τα μηνύματα κορεσμού που στέλνει το σώμα μας και καταλήγουμε να καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από αυτή που έχουμε πραγματικά ανάγκη. Έρευνες κατέδειξαν ότι όταν τρώμε υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αντιλαμβανόμαστε ούτε στο ελάχιστον τη γεύση, τα αρώματα και τα υπέροχα χρώματα των τροφών που καταναλώνουμε.

 Μια ώρα μετά το φαγητό, το συκώτι έχει μετατρέψει την τροφή σε θρεπτικά συστατικά τα οποία απορροφώνται από τα όργανα. Αν η αποθήκη με τους υδατάνθρακες δεν είναι γεμάτη, τα περισσότερα λιπαρά και οι θερμίδες που έχετε καταναλώσει θα μετατραπούν σε μια σύντομης διάρκειας ενέργεια.

 Δύο ώρες αργότερα, το στομάχι αδειάζει και τα αιμοφόρα αγγεία επανέρχονται στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας τους.

Απολαύστε κάθε σας γεύμα με όλες τις αισθήσεις, δώστε χρόνο στα μάτια σας να θαυμάσουν τα χρώματα, στη μύτη σας να αντιληφθεί και την πιο ανεπαίσθητη μυρωδιά και στον ουρανίσκο σας να έρθει σε επαφή με κάθε γευστικό ερέθισμα. Νιώστε ευλογημένοι που έχετε την τύχη να επιλέγετε τι θα φάτε και μοιραστείτε το με ανθρώπους που αγαπάτε. Κάντε την ώρα του φαγητού διαδικασία πλήρωσης και τότε το φαγητό θα σας ανταποδώσει τα μέγιστα οφέλη του.

 Πηγή: www.delikostas.gr της Έλλης Σαμουηλίδη