Οι σημερινες συνηθειες διατροφης καθοριζουν την αυριανη κατασταση της υγειας μας

Το διατροφικό μας μοντέλο αποτελεί και αυτό μια συνήθεια, όπως δεκάδες άλλες συνήθειες στη ζωή μας, όπως ακριβώς ντυνόμαστε, πλένουμε τα δόντια μας, περπατάμε ή διασκεδάζουμε.


Δεν είναι η ταυτότητά μας και δεν είναι κάτι που δεν εξελίσσεται. Αν το διατροφικό μας μοντέλο δεν εξυπηρετεί πλέον τους σκοπούς της ζωής μας, είναι σκόπιμο να το εξελίξουμε, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε ώθηση αλλαγών και σε άλλους τομείς και θα ξεκινήσουμε να κάνουμε πράγματα που πάντα ονειρευόμασταν αλλά δεν είχαμε την απαιτούμενη ενέργεια για την υλοποίηση τους.

 Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα όμως, είναι να ξεκαθαρίσουμε μέσα στο νου μας για ποιο λόγο θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που τρεφόμαστε.

 ·         Γιατί το επιτάσσει η μόδα;

 ·         Μήπως για να μοιάσουμε σε κάποια/ο διάσημη/ο;

 ·         Μήπως γιατί όσο πιο μικρό το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά τόσο το καλύτερο;

 ·         Μήπως γιατί χάνοντας δέκα κιλά θα είμαι πιο ευτυχισμένη/ος;

 ·         Μήπως για να ξαναμπώ στο εφηβικό μου τζιν παντελόνι;

Θα σας στεναχωρήσω, αλλά αν ο σκοπός είναι ένας από τους παραπάνω, ελάχιστες πιθανότητες έχετε να πετύχετε να διατηρήσετε το στόχο που έχετε βάλει, ακόμη κι αν πρόσκαιρα πετύχετε να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες. Και αυτό, γιατί οι παραπάνω αιτιολογίες ή δεν είναι δικές μας ή είναι ανέφικτες (δεν θα έχουμε ποτέ ξανά το εφηβικό μας σωματικό μέγεθος) και σίγουρα δεν αποτελούν εγγύηση ευτυχίας.

 Ο μόνος λόγος που μπορεί να αποτελέσει κύρια βάση αλλαγής στις διατροφικές μας συμπεριφορές είναι η υγεία μας. Οφείλουμε να βρούμε το μοντέλο εκείνο που θα μας προσφέρει την μέγιστη ευζωία. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν πως οι σημερινές συνήθειες διατροφής καθορίζουν την αυριανή μας κατάσταση υγείας. Το σώμα μας είναι μια άριστη μηχανή που δουλεύει αδιάκοπα για να μας κρατάει στη ζωή, έχει δε ροπή προς την μέγιστη υγεία και την ομοιόσταση. Προσπαθεί πάντα να εξισορροπήσει ό, τι βλαβερό μπορεί να συμβαίνει, ώστε να μας κρατήσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πρέπει φυσικά να σκεφτούμε πως υπάρχουν συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες. Ένα ποτήρι κρασί (κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα) μπορεί να τέρπει την ψυχή και τον ουρανίσκο μας και το συκώτι μας καταφέρνει να το διασπάσει, αλλά αν πίνουμε ένα μπουκάλι βότκα κάθε μέρα, το συκώτι μας δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μπορούσαμε να συνομιλήσουμε με τα εσωτερικά μας όργανα. Ίσως τα ακούγαμε να λένε…

 Συκώτι: «Έλεος… σταμάτα πια… δεν αντέχω άλλο… τι; κι άλλη μπύρα; πως θα τη μεταβολίσω μου λες;»

 Στομάχι: «Σταμάτα! Είμαι γεμάτο! Δεν χωράει ούτε μια μπουκιά ακόμη… καλέ κοίτα τον! Θα φάει και πάστα μετά από μισό κιλό αρνί, μια μερίδα πατάτες ,ένα κεσεδάκι τζατζίκι και κάτι ορεκτικά!»

 Αρτηρίες: «Φτάνει πια με το αλάτι ρε φίλε! Παραστριμωχτήκαμε εδώ μέσα… λυπήσου μας!»

 Κι όμως, παρ’ όλες τις κραυγές των οργάνων μας (φουσκώματα, δυσφορία, βάρος στο στομάχι,  ελάχιστη ευλυγισία κ.α)  εμείς συνεχίζουμε την ίδια διατροφική συνήθεια.

 Αν σκεφτούμε όμως πως υιοθετώντας ένα πιο ήπιο -για το σώμα μας- διατροφικό μοντέλο, θα μπορούσαμε να γίνουμε υπερασπιστές της υγείας μας. Θα μπορούσαμε να χαρίσουμε χρόνια στη ζωή μας αλλά και ζωή στα χρόνια μας, αφού θα ζούσαμε χωρίς προβλήματα υγείας (όσα τουλάχιστον σχετίζονται με τη διατροφή… και είναι πολλά). Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για όλους, κι ούτε είναι στα ζητούμενα του άρθρου αυτού να προτείνει διατροφικά μοντέλα ή μαγικές συμβουλές διατροφής, αφού ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με βάση την δραστηριότητα του, την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του και πολλούς ακόμη παράγοντες.

 Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να δούμε τις διατροφικές μας συνήθειες (και αυτό μπορεί να γίνει καταγράφοντας για μια εβδομάδα ακριβώς τι τρώμε) να τις αξιολογήσουμε και τέλος, με τη βοήθεια ειδικού, να προβούμε στις απαραίτητες αλλαγές.

 Μια μεγάλη αλλαγή ξεκινάει πάντα από μια μικρή καθημερινή αλλαγή που γίνεται αβίαστα και χωρίς πολλές νοητικές αντιστάσεις.

 Πηγή: www.delikostas.gr της Έλλης Σαμουηλίδη