Περπάτημα και καύση λίπους

Kάψε περισσότερο με κάθε πάτημα. Δες πώς μπορείς να εκτοξεύσεις την καύση θερμίδων χωρίς καμία επιπρόσθετη προσπάθεια.


1. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου

Η έντονη κίνηση των χεριών σε βοηθάει να πας πιο γρήγορα, άρα και να κάψεις περισσότερες θερμίδες, λέει η Lee Scott, προπονητής περπατήματος και διευθυντής του WoW Power Walking στο Τορόντο.

 2. Κάνε πιο μικρά βήματα

Ο καλύτερος τρόπος για να εκτοξεύσεις την ταχύτητα σου, άρα και την καύση σου, είναι να κάνεις πιο μικρά και πιο γρήγορα βήματα, εξηγεί η Scott. Χρονομέτρησε τον εαυτό σου να περπατάς 100 βήματα και μετά προσπάθησε να μειώσεις αυτό τον χρόνο κατά 5 δευτερόλεπτα. Επανέλαβε 12 φορές.

3. Πάρε Μπατόν Πεζοπορίας

Χρησιμοποιώντας μπαστούνια πεζοπορίας καις κατά μέσο όρο 20% περισσότερες θερμίδες, εμπλέκοντας τις μυικές ομάδες του πάνω μέρους του σώματος αλλά και του κορμού, λέει ο Mark Fenton, ο συγγραφέας του βιβλίου “The Complete Guide to Walking”. Τοποθέτησε το μπαστούνι σε γωνία 45 μοιρών πίσω σου και μετά σπρώξε δυνατά προς τα πίσω ώστε να σπρώξεις το σώμα σου προς τα εμπρός.

4. Βάλε εφικτούς στόχους που μπορείς να δεις

Επέλεξε σημάδια (σήματα στον δρόμο, παγκάκια ή κτήρια) και επιτάχυνε μέχρι να τα φτάσεις, προτείνει ηTherese Iknoian, συγγραφέας του βιβλίου “Fitness Walking”. Μετά επιβράδυνε για άλλη τόση απόσταση.

5. Πάτα όλο το πόδι σου

Πάτα το πόδι σου ώστε να κυλάει πάνω στο έδαφος, από την φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα. Πάτησε δυνατά και σπρώξε το πόδι σου να ξεκολλήσει από το έδαφος, λες και έχεις πατήσει τσίχλα, λέει η Iknoian. Αυτή η κίνηση θα αναγκάσει τις γάμπες σου, τα hamstrings και τους γλουτούς σου να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία του περπατήματος, και όσο περισσότερες μυικές ομάδες εργάζονται, τόσο περισσότερες θερμίδες καις.

6. Φόρεσε τα κατάλληλα παπούτσια

Για να πάρεις την μεγαλύτερη ισχύ από την πλήρη κίνηση του ποδιού κατά την διάρκεια του περπατήματος, χρειάζεσαι παπούτσια με ελάχιστη απορρόφηση των κραδασμών και μέγιστη ελαστικότητα στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού, λέει ο Fenton.

7. Σωστή στάση σώματος

Όταν το σώμα σου βρίσκεται σε μια ευθεία, οι μυικές ομάδες της μέσης και των γοφών μπορούν να δουλεύουν πιο δυναμικά και έτσι μπορείς να περπατάς γρηγορότερα και να καις περισσότερες θερμίδες. Στάσου όρθιος με την σπονδυλική σου στήλη σε μια ευθεία, κρατώντας τα αυτιά σου και τους ώμους σου ακριβώς πάνω από τους γοφούς σου.

8. Απέφυγε τις ανηφόρες

Μην υποθέτεις πως όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση του δρόμου που περπατάς, τόσο περισσότερο λίπος καις. “Είναι προτιμότερο να διατηρείς την ταχύτητα σου σταθερή σε μιας μέτριας κλίσης ελαφρώς ανηφορικό δρόμο παρά να επιβραδύνεις ουσιαστικά σε μια πιο δύσκολη ανηφόρα”, λέει ο Fenton.

9. Ανέβασε παλμούς

Φορώντας ένα παλμογράφο είναι σαν να έχεις μαζί σου ένα προσωπικό προπονητή που μπορεί και σου διατηρεί ένα βέλτιστο ρυθμό περπατήματος για την μέγιστη καύσης λίπους. “Θα σου δώσει μια ώθηση αν επιβραδύνεις υπερβολικά αλλά και θα σε χαλαρώσει λίγο αν δουλεύεις πολύ σκληρά”, λέει η Iknoian.

10. Πρόσθεσε δύναμη

Απλές ασκήσεις, όπως τα push ups και οι προβολές, επιτρέπουν σε περισσότερες μυϊκές ομάδες να συμμετέχουν για μέγιστη καύση, αποκαλύπτει ο Harley Pasternak, προπονητής διασημοτήτων όπως η Hilary Duff. Καθώς περπατάς, σταμάτα κάθε 5 λεπτά και εκτέλεσε ασκήσεις διάρκειας 1 λεπτού. Αυτή η μέθοδος θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου ακόμα και μετά το τέλος της άσκησης. Τι καλύτερο από το να καις περισσότερες θερμίδες καθώς περπατάς;  

Καλή αρχή!!!        

Πηγή: www.runningmagazine.gr Συγγραφέας: Tracy Teare