3 είδη εύκολου και ολιγόλεπτου διαλογισμού

Σήμερα είμαστε όλοι πλέον εξοικειωμένοι με τα πολλά οφέλη της πρακτικής του διαλογισμού.


Με οφέλη που κυμαίνονται από τη βίωση πιο θετικών συναισθημάτων μέχρι την καλύτερη υγεία και την μεγαλύτερη συγκέντρωση, ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας.

Παρακάτω περιγράφονται μερικά από τα οφέλη του διαλογισμού, τα οποία έχω παρατηρήσει στον εαυτό μου αλλά και δουλεύοντας με τους πελάτες μου. Ο διαλογισμός:

*  Μειώνει συγκεκριμένους τρόπους σκέψης και ιδιαίτερα τις αρνητικές σκέψεις ή τους φόβους.

*  Διώχνει τις σκέψεις από το μυαλό σας κάνοντάς σας να νιώθετε πιο ανάλαφροι και ήρεμοι.

*  Σας βοηθά να παραμείνετε ήρεμοι όταν έχετε στρες στη δουλειά ή σε καταστάσεις κρίσης.

* Σας βοηθά να παραδεχτείτε και να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας χωρίς να κατακλύζεστε από αυτά.

*  Καλλιεργεί βαθύτερη αγάπη και εκτίμηση για τον εαυτό σας και τους άλλους.

Ο διαλογισμός είναι πολύ πιο εύκολος απ’ όσο νομίζετε. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο διαλογισμός απαιτεί την πλήρη διακοπή των σκέψεων, αλλά αυτό δεν ισχύει κι επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους ανθρώπους. Ο διαλογισμός είναι εστιασμένη σκέψη ή συγκέντρωση στην παρούσα χρονική στιγμή ή στροφή προς μια μη επικριτική νοοτροπία. Πιο απλά, είναι ένα βαθύτερο επίπεδο εγρήγορσης. Δεν χρειάζεται να αδειάσετε το μυαλό σας εντελώς από όλες τις σκέψεις για να λάβετε τα πολλά οφέλη του διαλογισμού.

Μπορείτε να φτάσετε σε αυτή τη μη επικριτική, ανεξάρτητη αίσθηση της εγρήγορσης με διάφορους τρόπους. Σε μια στρεσογόνα συζήτηση, μπορείτε να επιστρέψετε στην ήρεμη εγρήγορση με βαθιές αναπνοές. Ή αν αισθάνεστε θλίψη, η συγκέντρωση σε κάποια εργασία μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στη δημιουργία μιας χαρούμενης αίσθησης.

Παρακάτω αναφέρονται 3 εύκολες μέθοδοι διαλογισμού που μπορείτε να εφαρμόσετε σε λιγότερο από 5 λεπτά. Δοκιμάστε τις όλες και επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο, παρατηρώντας πώς αντιδρά το σώμα σας και πώς αλλάζει η διάθεσή σας.

1. Ο διαλογισμός της αναπνοής

Οφέλη: Άμεση κατευναστική επίδραση.

Διάρκεια: Από 30 δευτερόλεπτα ως 2 λεπτά.

Εφαρμογή: Πάρτε βαθιά αναπνοή κατά μήκος μέχρι την κοιλιά σας, κρατήστε την για 1 δευτερόλεπτο και στη συνέχεια εκπνεύστε. Επαναλάβετε μέχρι να ηρεμήσετε.

Γιατί είναι αποτελεσματικός: Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, «Η βαθιά κοιλιακή αναπνοή ενισχύει την πλήρη ανταλλαγή οξυγόνου – δηλαδή την ευεργετική ανταλλαγή του εισερχόμενου οξυγόνου με το εξερχόμενο διοξείδιο του άνθρακα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό και να μειώσει ή να σταθεροποιήσει την αρτηριακή πίεση».

2. Διαλογισμός επίγνωσης

Οφέλη: Μειώνει το στρες και αυξάνει την καλή διάθεση.

Διάρκεια: 1 ως 5 λεπτά.

Εφαρμογή: Αυτή η άσκηση είναι κοινώς γνωστή ως «κινούμενος διαλογισμός». Καθώς περπατάτε, εστιάστε την προσοχή σας στα πόδια σας. Τι παρατηρείτε; Τι συμβαίνει εκεί; Εστιάστε στα πόδια σας και στη συνέχεια στους γοφούς, τον κορμό, τα χέρια σας. Δείξτε ενδιαφέρον γι’ αυτά τα σημεία. Μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο σε αυτά; Μπορείτε επίσης να κοιτάξετε γύρω σας κάτι που σας αρέσει. Ίσως είναι μια λάμπα, μια φωτογραφία ή μια εκπληκτική θέα. Τι σας αρέσει σ’ αυτό; Πώς θα το περιγράφατε;

Γιατί είναι αποτελεσματικός: Η κατάθλιψη συνήθως προέρχεται από την ανάμνηση των γεγονότων του παρελθόντος, ενώ το άγχος πηγάζει από τις προσδοκίες μας για το μέλλον. Το παρόν είναι απαλλαγμένο και από τα δύο, επιτρέποντάς μας να βλέπουμε πιο καθαρά.

3. Ο διαλογισμός της καλοσύνης και της συμπόνιας

Οφέλη: δημιουργεί αισθήματα περισσότερης συμπόνιας, μειώνει τον θυμό και αποκαθιστά τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Διάρκεια: 4 έως 8 λεπτά.

Εφαρμογή: Κλείστε τα μάτια σας και αρχίστε να αναπνέετε αργά, εστιάζοντας στην εισπνοή και την εκπνοή. Επαναλάβετε σιωπηλά στον εαυτό σας τη φράση «Να είσαι ευτυχισμένος, να είσαι υγιής, να είσαι ήρεμος» για 1 ως 2 λεπτά. Στη συνέχεια, επεκτείνετε αυτή την ευχή σε κάποιον που αγαπάτε για 1 ως 2 λεπτά. Έπειτα, σκεφτείτε κάποιον που πρέπει να συγχωρήσετε (ίσως σας έχει αδικήσει με κάποιο τρόπο) και επαναλάβετε την ευχή για άλλο 1 με 2 λεπτά. Τέλος, επεκτείνετε αυτά τα λόγια σε ολόκληρη την κοινωνία στην οποία ζείτε, ακόμα και σε εκείνους που δεν γνωρίζετε καν, για 1 ως 2 λεπτά.

Γιατί είναι αποτελεσματικός: Η αρχαία πρακτική του διαλογισμού της καλοσύνης και της συμπόνιας είναι μια μορφή διαλογισμού Metta, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες, καλλιεργώντας μια θετική στάση και αποδοχή απέναντι στον εαυτό μας και τους άλλους.

Πηγή: http://www.enallaktikidrasi.com  Άρθρο της Adelma Lilliston