5 τρόποι για να γίνεις καλύτερος φίλος

Σε κάποια φάση της ζωής μας όλοι μας βρεθήκαμε στη θέση που θέλαμε να κάνουμε καινούριους φίλους ή να γίνουμε καλύτεροι φίλοι για αυτούς που ήδη είχαμε

Επομένως, αν θέλεις να μάθεις πως μπορείς να γίνεις καλύτερος φίλος είτε για αυτούς που θα κάνεις στο μέλλον είτε για αυτούς που υπάρχουν και τώρα στη ζωή σου, ακολουθούν ορισμένες αρκετά απλές συμβουλές:

1.    Να ακούς.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό και απογοητευτικό από το να είσαι στο μέσο μιας συζήτησης με έναν φίλο σου και να συνειδητοποιήσεις ότι δεν άκουγε τίποτα από όλα όσα του έλεγες. Ειδικά εάν προσπαθείς να βρεις ένα αδιέξοδο στο πρόβλημά σου.

Μία από τις καλύτερες ιδιότητες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος είναι να είναι το είδος του “είμαι όλος αυτιά” ανθρώπου. Αυτό, όμως, δε σημαίνει απαραιτήτως ότι πρέπει να ακούς τους πάντες όλη την ώρα, είναι επιλογή σου να δίνεις το χρόνο και την προσοχή σου στους ανθρώπους που θέλεις και αυτό γιατί πρέπει να είσαι προστατευτικός/ή με την ενέργειά σου.

Επομένως, μην ξεχνάς ότι ένας καλός φίλος δεν θα έχει πρόβλημα να ακούει τον φίλο του με προσοχή. Ακόμη και σε περίπτωση που δεν είσαι ψυχολογικά ή συναισθηματικά διαθέσιμος/η εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να τον ενημερώνεις ώστε να το γνωρίζει.

2.    Να τον/την υποστηρίζεις.

Οι άνθρωποι συχνά δεν προσεγγίζουν κάποιον για να τους υποστηρίξει επειδή φοβούνται μην τους κρίνουν και τους κατακρίνουν. Μπορεί ακόμη να μην ζητούν καν την βοήθεια των πιο κοντινών τους ανθρώπων (για παράδειγμα, των μελών της οικογένειάς τους), διότι η αντιμετώπιση που λαμβάνουν στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η κριτική.

Έχε, λοιπόν, υπόψιν σου ότι δεν χρειάζεται να είσαι ενθουσιασμένος/η και παθιασμένος/η με την ιδέα κάποιου, ο οποίος σχεδιάζει να διασχίσει ολόκληρη την ήπειρο με τα πόδια, αλλά σίγουρα μπορείς να είσαι υποστηρικτικός/η και να δέχεσαι αυτούς που αγαπάς, ακόμα και όταν τα όνειρά τους δεν είναι ευθυγραμμισμένα με τα δικά σου.

3.    Να είσαι ειλικρινής.

Οι καλύτερες και πιο σταθερές σε βάθος χρόνου φιλίες είναι εκείνες στις οποίες ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του και να λέει ανοιχτά τη γνώμη του. Αν κάνεις ένα λάθος, χωρίς δεύτερη σκέψη θα απευθυνθείς στο φίλο σου και το αντίστροφο. Όταν εκείνος πάρει μία λάθος απόφαση, εσύ θα είσαι αυτός που θα του δείξεις (με ευγενικό τρόπο) τι λάθος έκανε και θα τον κάνεις να καταλάβει πως θα είσαι εκεί, δίπλα του για ότι χρειαστεί.

4.    Να είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου.

Μπορεί ο αγαπημένος σου φίλος να έχει κι αυτός με τη σειρά του κι  άλλους φίλους και αυτό είναι λογικό, δε χρειάζεται να ανησυχείς. Το γεγονός ότι έχει κι άλλους φίλους ή ακόμη και ολόκληρες παρέες στις οποίες εσύ δεν είσαι μέλος δεν συνεπάγεται πως εσένα σε αγαπάει λιγότερο.

Η σχέση που έχεις με έναν φίλο σου είναι δική σας σχέση, μία σχέση ξεχωριστή με τον δικό της τρόπο και δε χρειάζεται να μπαίνεις στη διαδικασία της σύγκρισης με τους υπόλοιπους. Αυτό που έχετε μεταξύ σας είναι κάτι μοναδικό και αναντικατάστατο.

5.    Δώσε χρόνο και στον εαυτό σου.

Το να είσαι σε θέση να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν με μία τόσο  καλή παρέα είναι σχεδόν ακαταμάχητο, όμως όλοι χρειαζόμαστε χρόνο και χώρο για τον εαυτό μας, το ίδιο και οι φίλοι μας. Συνήθως, ειδικά στο ξεκίνημα της φιλίας οι περισσότεροι θέλουμε να κάνουμε πράγματα μαζί με τον/την φίλο/η μας όλη την ώρα, επειδή απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει ασφυκτικό και κουραστικό και για τους δύο. Επομένως, καλό θα ήταν να βρεις μία ισορροπία και να απολαμβάνεις ποιοτικό χρόνο με τους φίλους σου χωρίς υπερβολές.

Πηγή: psych2go.net  Επιμέλεια για την “Γεώργιος Δεληκώστας ΑμκΕ”  Μερόπη Μεφσούτ, Ψυχολόγος