Αναβλητικότητα! Αγαπημένη παιδική συνήθεια, σπαζοκεφαλιά για τους ενήλικες και ένας από τους λόγους που βρίσκεσαι εκεί που βρίσκεσαι σήμερα στη ζωή σου. Είτε έχεις αναρωτηθεί ποτέ είτε όχι γιατί χρονοτριβούμε και αναβάλουμε συνέχεια από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σημαντικά πράγματα, η αλήθεια είναι ότι όλοι το κάνουμε λίγο ή πολύ και υπάρχουν πολλές δικαιολογίες γι’ αυτό.
Γιατί, για δικαιολογίες πρόκειται! Στην πραγματικότητα η αναβλητικότητα είναι το σύμπτωμα, και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και να αναζητείται η αιτία, το πρόβλημα πίσω από αυτή την συμπεριφορά. Ο συνήθεις ύποπτος είναι ο φόβος. Φοβάμαι γιατί δεν ξέρω πώς ακριβώς να το κάνω, φοβάμαι τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω, φοβάμαι την αποτυχία και όσο παράξενο και αν ακούγεται, μερικές φορές φοβάμαι ακόμα και την επιτυχία, γιατί φοβάμαι την αλλαγή. Σε κάποιες περιπτώσεις η αναβλητικότητα μπορεί να οφείλεται στην αβεβαιότητα για το επιθυμητό αποτέλεσμα, τί θέλω πραγματικά να κάνω. Σε άλλες είναι αντίδραση στην εξουσία, όταν θεωρούμε ότι οι υποχρεώσεις προκύπτουν από άλλους που έχουν κάποια «εξουσία» επάνω μας ή αντίθετα, από την άρνηση μας να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες.
Μερικές φορές, η αναβλητικότητα είναι μια κακή συνήθεια που αναπτύξαμε σε κάποια ανώριμή φάση της ζωής μας και αμελήσαμε να την αποβάλουμε μεγαλώνοντας, είτε γιατί μας το επέτρεψε το περιβάλλον μας, είτε γιατί δεν συνειδητοποιούμε πόσο σοβαρό ρόλο παίζει στην προσωπική μας ανάπτυξη.
Έλα να παίξουμε ένα παιχνίδι. Για μία μέρα, παίζουμε το «Σήμερα επιλέγω να δρώ παρά να χρονοτριβώ». Από το σηκώνομαι από το κρεβάτι χωρίς «αναβολή για 5 λεπτά» μέχρι το σήμερα θα μιλήσω γι’ αυτό που με τρώει τόσο καιρό, σήμερα θα ξεκινήσω αυτό που σκεφτόμουνα, τώρα θα κάνω αυτό που πρέπει να γίνει, κ.α.π. Στο τέλος της ημέρας, αφιέρωσε λίγο χρόνο να σκεφτείς πώς ένιωθες κάθε στιγμή που επέλεγες να δράσεις παρά να χρονοτριβείς και πώς όταν ολοκλήρωνες κάθε δράση. Σύγκρινε τα συναισθήματα που σου δημιουργούν αυτές οι σκέψεις με τον απόηχο μιας άλλης συνηθισμένης μέρας σου στην οποία συνήθως χρονοτριβείς και αναβάλεις πράγματα.
Και τώρα, αποφάσισε πώς θέλεις να βιώνεις τις ημέρες της ζωής σου. Η επιλογή είναι δική σου. Μπορείς να το κάνεις.
της Μαρία Παπαλεξοπούλου