ΑΓΧΟΣ – Πρακτικες οδηγiες αντιμετωπισης

Κόψτε τα δεσμά του άγχους με καθημερινές συνήθειες που σας ελευθερώνουν.

1. Ψυχική ευελιξία: είναι σημαντικό να γνωρίζετε τί μπορεί να αλλάξει και τί όχι. Για το λόγο αυτό, θα ήταν φρόνιμο να στρέψετε την προσοχή σας στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε και να αλλάξετε.


Αφιερώστε χρόνο και σκέψη πριν ενεργήσετε. Χωρίς άγχος, αναλύστε λογικά και ψύχραιμα τις καθημερινές καταστάσεις. Δεν ωφελεί να αγχώνεστε για πράγματα που δεν πρόκειται να αλλάξουν.

 Μην χτυπιέστε με το αδύνατο. Βάλτε μικρούς ρεαλιστικούς στόχους που μπορείτε να κατακτήσετε εύκολα και χωρίς άγχος και θα σας γεμίσουν χαρά. Οι μεγάλοι και μακρινοί στόχοι πρέπει να χωρίζονται σε επί μέρους μικρότερα βήματα, ώστε να χαίρεστε διαρκώς του καρπούς των προσπαθειών σας.

 Αναγνωρίστε τα λάθη σας και διορθώστε κάθε εσφαλμένη πορεία.

 2. Αναζητήστε το γέλιο: ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά. Το γέλιο διώχνει το ΑΓΧΟΣ. Τα αστεία, τα ανέκδοτα, μια ευχάριστη ταινία στην τηλεόραση, μια κωμωδία στον κινηματογράφο, τα κόμικς, ευχάριστα ομαδικά κοινωνικά παιχνίδια (όπως πχ. η παντομίμα) αποτελούν έξυπνα και ευχάριστα διαλείμματα από τη σκληρή πραγματικότητα. Το χιούμορ είναι μια υψηλή νοητική λειτουργία που έχει μόνο το ανθρώπινο είδος και εκτονώνει το άγχος πολύ αποτελεσματικά. Μην φοβάστε να γελάσετε. Αφήστε το γέλιο να βγει δυνατά από μέσα σας. Μην ανησυχείτε για τις κοινωνικές νόρμες. Ξελιγωθείτε άφοβα! Μάθατε ένα καλό ανέκδοτο; Διαδώστε το αμέσως. Οι πρόσχαροι άνθρωποι, είναι κοινωνικά περιζήτητοι!

 3. Τεχνικές αναπνοής που διώχνουν το ΑΓΧΟΣ: Βαθιές και αργές εισπνοές. Αποφασίστε να αφιερώσετε στον εαυτό σας λίγα λεπτά κάθε μέρα για να υιοθετήσετε τη συνήθεια να παίρνετε βαθιές και αργές εισπνοές. Κρατήστε τον αέρα στα πνευμόνια σας λίγο παραπάνω, στη συνέχεια εκπνεύστε αργά από το στόμα. Σε κάθε εκπνοή, νοιώστε ότι διώχνεται το ΑΓΧΟΣ. Σώμα και πνεύμα χαλαρώνουν έτσι πραγματικά. Σε κάθε κατάσταση της ημέρας με έντονο άγχος, πάρτε τρείς τέτοιες ανάσες.

 4. Μην σας πιάνει ΑΓΧΟΣ όταν κάνετε κάποιο λάθος. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και όλοι δικαιούμαστε να σφάλουμε. Κανείς δεν είναι τέλειος και πρέπει απλά να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σοφός δεν είναι όποιος δεν κάνει λάθη, αλλά αυτός που τα βλέπει και τα διορθώνει. Αν πάλι η ζημιά δεν διορθώνεται, πάλι μην αγχώνεστε, γιατί ούτως ή άλλως δεν αλλάζει τίποτα!

 5. Η οργάνωση διώχνει το ΑΓΧΟΣ. Αντιμετωπίστε τα προβλήματα με προτεραιότητα και στη σειρά τους. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μαζί. Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα ένα-ένα, όχι όλα μαζί με μιας. Παν μέτρον άριστον. Μην προσπαθείτε να φορτωθείτε πολλά πράγματα ταυτοχρόνως. Πρέπει να είστε ρεαλιστές: δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα.

 6. Η συζήτηση διώχνει το ΑΓΧΟΣ, βοηθά και δίνει λύσεις: το πρόβλημα γίνεται μικρότερο και ελαφρύτερο όταν το μοιράζεστε με κάποιον άλλο. Ένας φίλος, ένας σύμβουλος, ένας συνεργάτης ή ένας συνάδελφος μπορεί και αυτός να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, ή να το βίωσε στο παρελθόν. Μην υποτιμάτε τη συμβουλή του, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. Μοιρασμένο με άλλους ΑΓΧΟΣ είναι μισό ΑΓΧΟΣ – μοιρασμένη χαρά είναι διπλή χαρά!

 7. Οι αλλαγές προκαλούν ΑΓΧΟΣ, καμιά φορά θλίψη και στεναχώρια: αντιδράσεις όμως απόλυτα ανθρώπινες. Η αλλαγή συνεπάγεται συχνά και την απώλεια όλων όσων είχαμε στο παρελθόν. Τούτο ισχύει ακόμη και όταν η αλλαγή επιφέρει βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής. Χρειάζεστε χρόνο για να προσαρμοστείτε ομαλά στην καινούργια σας ζωή. Ένα μικρό άγχοςείναι φυσιολογικό. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να στεναχωριέται και εν μέρει να νοσταλγεί όλα όσα δεν έχετε πια. Είναι και αυτός ένας τρόπος εκτόνωσης του άγχους.

 8. Ένα καλό βιβλίο, μια καλή μουσική, ένα ευχάριστο περιοδικό διώχνουν το ΑΓΧΟΣ: φίλοι στα δύσκολα. Ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό που σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχάσετε για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αποκτήστε χόμπι οπωσδήποτε, γιατί σας βοηθούν να ξεφεύγετε.

 9. Φυσική Άσκηση και καθαρός αέρα διώχνουν το ΑΓΧΟΣ: Η άσκηση και μάλιστα στο ύπαιθρο βοηθούν τόσο το σώμα, όσο και το πνεύμα. Κολύμπι, ποδήλατο, ποδόσφαιρο, χορός, αθλοπαιδιές, εκδρομές… ό,τι σας αρέσει. Ακόμα και το παιχνίδι είναι χαρά και βοηθά να χαλαρώσουν οι μύες. Τα παιδιά, οι φίλοι και τα ζώα είναι πολύ καλοί σύντροφοι στη διασκέδαση.

 10. Η Χαλάρωση και η περισυλλογή διώχνουν το ΑΓΧΟΣ: η ηρεμία του πνεύματος είναι απαραίτητη άσκηση. Υπάρχουν πολλές σχολές και τεχνικές χαλάρωσης. Γιόγκα, τάι-τσι κλπ. πού αποτελούν μορφές γυμναστικής και βοηθούν να ασκήσετε αλλά και να χαλαρώσετε τους μύες του σώματός σας. Προσέξτε μόνο να μην πάρετε πολύ σοβαρά την ανατολική φιλοσοφική κουλτούρα και βρεθείτε με πορτοκαλιές κελεμπίες να βαράτε κουδουνάκια!

 11. Το σεξ διώχνει το ΑΓΧΟΣ. Μην χάνετε ποτέ καμία ευκαιρία να απολαμβάνετε ερωτικά τον εαυτό σας και τον ή την σύντροφό σας. Η χαλάρωση μετά το σεξ είναι ένα ισχυρό τονωτικό που στηρίζει τον οργανισμό για αρκετές ώρες ή και μέρες! Οργανώστε τις συνθήκες σωστά, πάρτε το χρόνο σας, εξηγείστε όμορφα στον σύντροφό σας τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει και απολαύστε χωρίς τύψεις τους οργασμούς σας. Το ανθρώπινο είδος μπορεί να κοιτά πρόσωπο με πρόσωπο τον ερωτικό του σύντροφο στη διάρκεια της επαφής, σε αντίθεση με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Αυτή η οπτική ανατροφοδότηση, ισχυροποιεί τις σχέσεις, απαλύνει τις διαφορές, δένει ψυχικά το ζευγάρι, δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίζει χωρίς αγχός το μέλλον και στηρίζει την ύπαρξη της οικογένειας. Μην πιστεύετε τσιτάτα που λένε ότι οι παντρεμένοι βαριούνται το σεξ. Τέτοια λεγόμενα κρύβουν άλλα προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι η ερωτική απόλαυση παραμένει και πρέπει να παραμένει για αρκετές δεκαετίες, ο ισχυρός άξονας σύνδεσης των ζευγαριών.

 Πηγή: www.psi-gr.tripod.com του Θοδωρή Δασκαλόπουλου