Ο αληθινός φίλος: διαμάντι ανεκτίμητης αξίας

Στη ζωή μας ο καθένας μπορεί να γνωρίσει και να συνάψει σχέσεις με εκατοντάδες ανθρώπους. Συγγενείς, φίλους, συντρόφους, συναδέλφους κ.ο.κ. Από όλους αυτούς κάποιοι είναι περιστασιακοί, άλλοι βγαίνουν νωρίς από τη ζωή μας, άλλοι μένουν μέχρι να επιτύχουμε κάποιο σκοπό μαζί και άλλοι πάλι έρχονται και μένουν για πάντα.

Οι φίλοι που έχουμε και ανήκουν στην τελευταία κατηγορία είναι οι αληθινοί φίλοι, οι φίλοι ζωής και σε αυτούς αναφέρεται το συγκεκριμένο άρθρο. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να τους μπερδέψουμε με τους φίλους οι οποίοι φαίνονται πως θα μείνουν πλάι μας για πολύ καιρό, αλλά εν τέλει αποδεικνύεται πως ήταν «δήθεν» φίλοι χωρίς ουσία και βαθιά αισθήματα. Τους αληθινούς φίλους, αν καθίσεις και το σκεφτείς, τους καταλαβαίνεις, γιατί ο αληθινός φίλος:

1.    Σε αγαπάει πραγματικά.

Οι φίλοι που σε αγαπούν πραγματικά σε νοιάζονται, σε «πονάνε», χαίρονται με τη χαρά σου και λυπούνται με τη λύπη σου. Ακούγεται κλισέ και αυτονόητο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι. Δεν θα χαρούν όλοι οι φίλοι για μία προαγωγή σου, για παράδειγμα, για μία νέα σου σχέση ή για ένα μεγάλο εγχείρημα που πρόκειται να πραγματοποιήσεις. Δε θα στο πουν, αλλά κατά βάθος μπορεί είτε να ζηλέψουν είτε να σε δουν ανταγωνιστικά. Οι πραγματικοί φίλοι όμως δεν είναι έτσι. Χαίρονται με την καρδιά τους για κάτι που πέτυχες και η στεναχώρια σου γίνεται και δική τους, γιατί δεν τους αρέσει να σε βλέπουν να πληγώνεσαι.

2.    Είναι ειλικρινής και ευθύς απέναντι σου.

Δε θα σου κρύψει ποτέ τι σκέφτεται, αλλά αντιθέτως θα σου εκφράσει τη γνώμη του ανοιχτά, καθώς ξέρει πως δε θα τον παρεξηγήσεις. Αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα θα έρθει να σου το πει, δε θα σου κρύψει κάτι, δε θα ντραπεί. Αν, από την άλλη, αντιληφθεί κάτι σχετικά με εσένα που του σχηματίζει μία κακή εντύπωση, θα στο επισημάνει (με ωραίο πάντα τρόπο). Προσοχή όμως! Αυτό δε σημαίνει ότι θα σου ασκήσει κριτική αποδοκιμάζοντας κάτι το οποίο δεν του αρέσει. Αντιθέτως, όποιο σχόλιο κι αν κάνει, θα το κάνει με μόνο σκοπό να σε προστατέψει από κάποιο πιθανό λάθος ή να σου προτείνει κάτι για το δικό σου καλό και όχι για να επωφεληθεί ο ίδιος.

3.    Σου εμπνέει εμπιστοσύνη.

Ξέρεις ότι ό,τι κι αν χρειαστείς να συζητήσεις θα μείνει μεταξύ σας. Δεν πρόκειται να σε σχολιάσει ή να συζητήσει κακόβουλα για σένα πίσω από την πλάτη σου. Οποιοδήποτε μυστικό σου θα είναι ασφαλές μαζί του. Δε θα σε προδώσει ποτέ και ξέρεις ότι θα είναι πάντα εκεί για σένα. Σε κάνει να είσαι ο εαυτός σου μαζί του, αφού γνωρίζεις καλά πια, πως δε θα σου ασκήσει κριτική.

4.    Σε στηρίζει και σε υποστηρίζει.

Όταν βρεθείς σε μία κατάσταση που σε πιέζει ή σε στενοχωρεί, ο αληθινός φίλος θα σε ακούσει, θα σου συμπαρασταθεί όταν όλοι οι υπόλοιποι θα απομακρυνθούν. Θα σου δώσει τη συμβουλή του και θα σε στηρίξει όποιο δρόμο ακολουθήσεις. Σε περίπτωση που δε μπορεί να σε βοηθήσει στο πρόβλημά σου θα στέκεται δίπλα σου και θα σε κάνει να νιώθεις πως έχεις έναν ώμο να ακουμπήσεις, ένα χέρι για να πιαστείς. Αν πάλι μπορεί, θα κάνει τα πάντα για να σε βοηθήσει.

5.    Σε σέβεται και σε εκτιμά.

Η ύπαρξη μίας υγιούς και ισότιμης σχέσης προϋποθέτει την αλληλοεκτίμηση και τον σεβασμό. Ο αληθινός φίλος σέβεται τις επιθυμίες σου, τα θέλω σου και τις αποφάσεις σου. Δεν προσπαθεί να σε χειραγωγήσει ούτε να σου επιβάλει τη γνώμη του. Θα σου πει την άποψή του και θα σεβαστεί ό,τι κι αν εσύ αποφασίσεις.

6.    Σε ενθαρρύνει.

Ο αληθινός φίλος είναι αυτός που θα σε βοηθήσει να βρεις το κίνητρο να προχωρήσεις μπροστά. Θέλει να σε βλέπει να πετυχαίνεις και να γίνεσαι κάθε μέρα και καλύτερος/η. Δεν αναλώνεται ούτε εστιάζει στις αποτυχίες σου, αλλά σου δείχνει πως μπορείς να βελτιωθείς και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

7.    Σε γεμίζει ενέργεια.

Θα υπάρξουν φορές που μπορεί να βρεθείς με ένα άτομο ή με μία παρέα ατόμων που μετά από τη συνάντησή σας να νιώθεις ότι «αδειάζεις» σαν κάποιος να σου έχει ρουφήξει όλη σου την ενέργεια. Με έναν πραγματικό σου φίλο, όμως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Θα χαίρεσαι όταν τον συναντάς και κυρίως αφότου τον συναντήσεις. Σίγουρα θα υπάρξουν φορές που θα μαλώσετε και θα ενταθεί το κλίμα μεταξύ σας, καθώς σε μία υγιή σχέση δεν είναι όλα ρόδινα, θα υπάρξουν και καυγάδες. Αλλά, ακόμη και τότε δεν «πέφτεις» ψυχολογικά, δεν σε βαραίνει κάτι, καθώς ξέρεις πως θα διορθωθεί.

8.    Δεν υπολογίζει το χρόνο.

Ο αληθινός φίλος αναγνωρίζει πως ο καθένας έχει τη δική του ζωή. Δείχνει κατανόηση όταν θέλεις να πάρεις λίγο χρόνο και χώρο για τον εαυτό σου και δεν σε πιέζει. Είναι διακριτικός, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αδιαφορεί και αποφεύγει τη βαθιά δέσμευση μαζί σου. Η σύνδεση μεταξύ σας δεν χάνεται. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως ο χρόνος που περνάς με τον φίλο σου δεν μετριέται στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που μπορεί να βρίσκονται μία φορά στο τόσο, μπορεί να περάσουν και χρόνια μέχρι να ξαναβρεθούν, αλλά μόλις συναντιούνται είναι να σαν να μην πέρασε μία μέρα. Όλο αυτό το διάστημα η σύνδεση μεταξύ τους έμεινε βαθιά και ουσιαστική, δεν αλλοιώθηκε από το πέρασμα του χρόνου.

Πιθανόν, όσο διαβάζεις αυτό το άρθρο μπορεί να έχεις φέρει ένα ή περισσότερα φιλικά πρόσωπα στο μυαλό σου. Αυτό σημαίνει ότι είσαι τυχερός που έχεις τέτοια άτομα στη ζωή σου. Τον αληθινό φίλο τον αισθάνεσαι, ξεχωρίζει μέσα στο χρόνο, γιατί απλά είναι αληθινός και ό,τι είναι αληθινό έχει αξία ανεκτίμητη και διαχρονική.

Πηγή: Γεώργιος Δεληκώστας ΑμκΕ, της Μερόπης Μεφσούτ Ψυχολόγου