Τι πραγματικά σημαίνει η αυτο-φροντίδα;

 Η αυτοφροντίδα δεν περιλαμβάνει πάντα κάτι όμορφο.


Είναι η καταγραφή των χρεών σας, η εξάσκηση μας συγκεκριμένης πρωινής ρουτίνας και το μαγείρεμα υγιεινών γευμάτων. Είναι το να μην τρέχουμε από τα προβλήματά μας κάθε φορά που τα βρίσκουμε σκούρα και το να μην αποσπάται η προσοχή μας από οτιδήποτε ευχάριστο, μέχρι να βρούμε τη λύση.

Προϋποθέτει συχνά το να κάνουμε άσχημα και δυσάρεστα πράγματα, όπως το να ιδρώνουμε μέσα από έντονη άσκηση ή το να πούμε σε έναν τοξικό φίλο ότι δεν θέλουμε να τον συναντάμε πια ή το να δεχτούμε μια δουλειά, που αν και δεν μας αρέσει, θα μας προσφέρει το απαραίτητο εισόδημα. Ή το να βρούμε έναν τρόπο να αποδεχτούμε τον εαυτό μας, ακόμα κι αν μας κουράζει συνεχώς η προσπάθεια.

Η πραγματική αυτοφροντίδα δεν είναι λουτρά με αλατόνερο και νόστιμες σοκολατόπιτες, είναι η επιλογή να χτίσετε μια ζωή από την οποία δεν χρειάζεται να δραπετεύετε συνεχώς. Κι αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνετε αυτό που θέλετε λιγότερο, αυτό που προσπαθούσατε να αποφύγετε.

Προϋποθέτει συχνά ότι θα κοιτάμε τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις μας κατά πρόσωπο και θα μηχανευόμαστε άλλες στρατηγικές. Απαιτεί συχνά το να μην ικανοποιούμε τις άμεσες επιθυμίες μας. Να επιλέγουμε καινούριες. Να απογοητεύουμε στην πορεία ορισμένους ανθρώπους. Να κάνουμε θυσίες για άλλους. Να ζούμε με έναν ασυνήθιστο τρόπο, ώστε να καταφέρουμε αυτό που περισσότερο επιθυμούμε.

Είναι και το να αφηνόμαστε κάποιες φορές, να είμαστε φυσιολογικοί. Να έχουμε μια βρώμικη κουζίνα και να αποφασίζουμε ότι ο απώτερος στόχος στη ζωή δεν είναι τελικά το να έχουμε κοιλιακούς ή να το διατηρούμε έναν μεγάλο κοινωνικό κύκλο, γεμάτο ψεύτικους φίλους. Η αλήθεια για τον εαυτό μας δεν είναι πάντα βολική.

Είναι το να αποφασίζουμε ποιο είναι το ποσοστό του άγχους μας που προέρχεται από την αποτυχία προσέγγισης της πλήρους δυναμικής μας και ποιο εκείνο που προέρχεται από εγκαθιδρυμένες πεποιθήσεις, από κοινωνικές νόρμες και πιέσεις. Αν πέφτετε στην παγίδα της εμπορικής (καταναλωτικής) αυτοφροντίδας, τότε είστε αποσυνδεδεμένοι ακόμα από τις πραγματικές ανάγκες του εαυτού σας, από την μακροπρόθεσμη και μακροχρόνια συνολική σας ευεξία.

Είναι το να μην χρησιμοποιείτε άλλο τη δειλή, αναβλητική ζωή σας ως δικαιολογία, για να αυτο-σαμποτάρετε τα θέλω σας. Είναι το να μάθετε πώς να σταματάτε τον εαυτό σας από το να προσπαθεί να «διορθωθεί» και να τον στρέψετε προς την αποδοχή και φροντίδα του. Και έτσι να ανακαλύψετε ότι τελικά η φροντίδα ήταν η λύση σε πολλά από τα προβλήματα που εξαρχής προσπαθούσατε να λύσετε.

Σημαίνει το να είστε ο ήρωας της ζωής σας, όχι το θύμα. Η πραγματική αυτοφροντίδα απαιτεί τον επαναπρογραμματισμό όσων ήδη έχετε μέχρι τώρα στην καθημερινότητά σας, ώστε αυτή να μην είναι κάτι από το οποίο να προσπαθείτε συνεχώς να αποδράσετε. Είναι η επιλογή μιας ζωής που τη νιώθετε ωραία και όχι εκείνης που φαίνεται ωραία.

Είναι η επιλογή παραίτησης από ορισμένους στόχους, για να επιτεύξετε άλλους σημαντικότερους. Είναι το να είστε ειλικρινείς, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα σας συμπαθούν όλοι. Είναι το να εκπληρώνετε τις δικές σας ανάγκες, μόνοι σας, ώστε να μην είστε εξαρτημένοι από άλλους. Η αυτοφροντίδα χρειάζεται κουράγιο και δεν είναι πάντα μια όμορφη διαδικασία.

Πηγή: www. enallaktikidrasi.com